lørdag, november 11, 2006

Og lidt flere links

Man skulle have været tidligere ude og sikret sig World History Blog Men der var så andre, som kom os i forkøbet. Det skal nu ikke hindre os i at henvise til den. Her kan man ligeledes finde en lang række spændende artikler. Og den har været i gang længe - siden 31. december 2003 - så den synes næsten endeløs. Det er dog ikke helt klart, om teksterne er originale eller hentet andre steder fra. Det sidste er vist mest sandsynligt, men så kan man da finde links til originalerne.

torsdag, november 09, 2006

Andre weblogs om Verdenshistorie

Nu skal man jo ikke tro, at man har opfundet den dybe tallerken med en blog som denne. Der er adskillige af slagsen derude. Og man kan finde mange interessante måder at gribe emnet an på. Conan the Historian (var der ikke noget med Schwartzenegger...) skriver dagligt om små nyheder fra det meste af verden. Umiddelbart ser det ud til at kriteriet blot er, at begivenheden på den ene eller anden vis skal have relation til begivenheder i verdenshistorien. Det kommer der stor variation ud af. Godt eller skidt? Døm selv: Conan the Historian

tirsdag, november 07, 2006

En tilføjelse

Her blot en tilføjelse til "De homoseksuelles historie". Nedenstående link bringer læseren videre til en anmeldelse af den nyligt udkomne bog: Gay Life and Culture.  Foruden den interessante anmeldelse får anmelderen lige angivet en række af de faldgruber, man kan risikere, når man begiver sig ud i at skrive om et emne, der muligvis har eksisteret så længe, der har været mennesker til, men som ikke tidligere har været behandlet videnskabeligt. For kan man tilbageskrive homoseksualitet til tiden før, der blev sat ord og begreb på fænomenet? Risikoen for anakronismer er unægteligt temmelig høj.
http://www.sovo.com/2006/10-27/arts/books/books.cfm

De homoseksuelles historie

Som nævnt tidligere har "Black History" været et prioriteret historieemne i bl.a. USA i løbet af efteråret. Samtidig har enkelte amerikanske stater haft "Gay History"-temaer på programmet, og det har skabt ikke så lidt røre. På flere skoler i f.eks. Philadelphia holdt man tema-uger om emnet, hvilket forårsagede en storm af læserbreve i lokale aviser og adskillige steder holdt forældre deres børn hjemme fra skolen. Deres børn skulle ikke præges med "forkerte" holdninger.
Set fra et dansk synspunkt - vi er vel fortsat relativt liberale i holdningen overfor homoseksuelle - grænser det til hysteri. Set fra et historisk synspunkt kan man igen sætte spørgsmålstegne ved formålet med at udskille særlige minoriteters historie fra resten af historien. Burde det ikke netop være en integreret del af den samlede historieundervisning? Et ganske svært spørgsmål for hvad har betydning for historien? Er det de små detaljer, der til samme udgør et samlet hele eller bør man anskue historien oppe fra og ned, hvorved de små detaljer blot bliver biting.
Man kunne stille sagen på spidsen og ved et mindre tankeeksperiment: Lad os antage, at Cæsar var homoseksuel. Lykkedes det ham nu at erobre hele den kendte verden, fordi han var homoseksuel? Eller skal man nøjes med at sige: Cæsar erobrede hele den kendte verden - og iøvrigt var han homoseksuel? Den første version ville nok skabe diskussion, men ville aldrig kunne finde en bekræftelse. I det sidste eksempel bliver hans seksuelle præferencer en ligegyldig oplysning. Havde bemærkningen i stedet været, at han i øvrigt var kvinde, så havde det været interessant. Men det er en helt anden historie.

mandag, november 06, 2006

Afroamerikansk historie

Ofte skal det jo være så korrekt så korrekt - politisk korrekt vel at mærke. Efteråret i USA har været dedikeret til bl.a. "Black History" og det har bragt mange interessante udstillinger, artikler mm. med sig. For at alt nu skal være på sin rette plads, så må man endelig ikke glemme de hvide i den sorte historie - for nu at blive i retorikken. Nedenstående link fører til en artikel om en af de vigtige "hvide" politikere i de "sortes" historie. Det er selvfølgelig meget vigtigt ikke at glemme særlige begivenheder og grupper der har haft betydning for verdenshistorien, og man kan nok heller ikke komme uden om, at der længe har været tendens til, at USA's historie er "de hvides" historie, men nu skal man jo passe på ikke at falde i den anden grøft. Tingene kan vel ikke adskilles så markant. Eller hvad?
Der følger flere eksempler i de kommende dage.
http://www.louisianaweekly.com/weekly/news/articlegate.pl?20061106l